Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

Ter herinnering aan Gerrit Klein28 april 1941 om 13.15 uur werd de Hr. Ms. 'Caroline', met aan boord Scheveninger Gerrit Klein, tijdens mijnenveegwerkzaamheden verrast door een akoestische mijn. Deze ontplofte recht onder het schip in de baai van Milford Haven (Wales), waar de mijnenveegdienst destijds was gestationeerd. Het schip vloog door de enorme klap de lucht in en brak in tweeën. De vijftien bemanningsleden, onder wie de broer van mijn moeder Gerrit Klein, moeten op slag dood geweest zijn. Zij hadden tijdens hun veegdienst al zes mijnen geruimd, de zevende werd hun fataal. Een wrange bijkomstigheid was dat een ander schip, de Hr. Ms. 'Rotterdam', die dag moeilijkheden had met zijn veegtuig. De 'Caroline' was reserve en moest invallen.

Na de explosie werden vier bemanningsleden geborgen, onder wie de in 1895 geboren Gerrit Klein. Ook de lichamen van J. Spaans uit Den Haag, schipper A.Graaff uit Egmond aan Zee en J.Buren uit Zuidhorn konden worden geborgen. Tijdens hun begrafenis waren van de Marine aanwezig overste logger, een vertegenwoordiger van de regering uit Londen, Baron van Asbeck, honderden marinemensen, soldaten en burgers aanwezig. De kisten werden door de bemanningen van de andere hulpmijnenvegers gedragen.  De overige bemanningsleden hebben een eerlijk zeemansgraf gekregen, want zij zijn niet meer teruggevonden.

Jaren geleden kwam ik in gesprek met een oud-visserman bij het  zuiderhavenhoofd van Scheveningen. Hij vroeg aan me: 'Jij komt van Schevening. Van wie ben jij er ien?' Ik zei: 'Mijn moeder is er ien van Chiel de Dok en van achtere heet ze Klein.' Het werd even stil. Toen zei hij tegen me: 'Heb jij dan een oom gehad die Gerrit heette? Die heb ik helpen begraven in Milford Haven in de oorlog. We waren samen aan het vegen, hoorden een klap en zagen de trawler de lucht in vliegen. We hebben vier mensen kunnen bergen en van de rest is niets meer teruggevonden.' Dit gesprek is me bijgebleven. In een boek uit de bibliotheek kwam ik de naam van mijn oom Gerrit Klein tegen. Het was de eerste stap van een verder onderzoek waarbij ik vele gegevens over de explosie en het schip heb gevonden.
Tijdens de jaarlijkse Poppy's Day op 11 november, de 'klaproosdag' ter herdenking van de gevallenen, wordt telkens het volgende gedicht gesproken door een vertegenwoordiger van het Engelse Veteranen legioen uit Milford Haven:

They shall grow not old,
As we that left grow old
Age shall not weary them,
No the years condemn
At the going down of the sun
And in the morning,
We will remember them


Floor van de Vijver 
 

Reacties: 1-1
Door  @ 2013-11-27 08:02:54
Jouw oom Gerrit Klein is mijn overgrootv
Reacties: 1-1
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.