Over Haagse Herinneringen
Zo ik dan iéts ben, ben ik een Hagenaar
(Louis Couperus)
Haagse Herinneringen, vastleggen erfgoed met de Digi-Tale methode
Heleen Hebly, projectleider van de eerste jaren, vertelt over de ontstaansgeschiedenis in een Digi-Tale (kort filmpje):
Verhalentafels
Aan verhalentafels hebben Haagse senioren herinneringen opgehaald aan de geschiedenis van de stad en haar bewoners. Zij hebben een gezamenlijke zoektocht uitgezet naar sporen uit het verleden van Den Haag en haar bewoners: renovatie en sloop van Moerwijk (2006), Scheveningse visserij (2007), Immigratie van Surinaamse Hindoestanen (2008), Vergissingsbombardement in Bezuidenhout (2008), 50 Jaar Mariahoeve (2008) en Winkeliers in de Fahrenheitstraat en de Thomsonlaan (2009), 50 jaar Turkse Hagenaars (2013).
De zo ontstane verhalen, door henzelf verteld, opgeschreven en van passende illustraties voorzien zijn als boekje met Luister CD uitgegeven voor een nieuwe generatie Hagenaars, jong en oud, autochtoon en allochtoon.
Haagse portretten
Vanuit de Verhalentafels zijn individuele deelnemers en andere betrokkenen geïnterviewd door Hans Pars Tekstproducties. Deze gefilmde historische portretten worden bewaard als historische bron in het Haags Gemeentearchief en dienen ook voor sociaal-historisch onderzoek.
Digi-Tales
Sinds 2011 worden de herinneringen omgezet in Digi-Tales. Hagenaars schuiven aan bij de Verhalentafels in Haagse bibliotheken. Onder begeleiding worden herinneringen opgetekend en vervolgens met gebruik van de nieuwe media omgezet tot een digitaal verhaal: de DigiTale. De insteek is om het cultureel erfgoed van Den Haag, oral history en nieuwe media met elkaar te verbinden.
Digi-Tales geven de kijker in korte tijd een beeld van het leven van mensen uit een andere tijd, een heel ander leven! ”
Een Digi-Tale is kort en bondig en na enige oefening voor iedereen een geschikte methode om een korte geschiedenis te maken. Een middenstander kan er in beschrijven waarom zijn werk zo leuk was en wat zijn bedrijf zo interessant of succesvol maakte. Een leerling van een huishoudschool vertelt wat haar school zo bijzonder maakte en hoe deze school haar leven heeft beïnvloed. Een bewoner van de Keizerstraat ‘op’ Scheveningen vertelt over het wel en wee in de winkelstraat in de jaren vijftig.
De deelnemers maakten Digi-Tales over:
Golden Earring-Back Home (2011) – Winkels in Den Haag (2011) - 125 jaar Haagse Huishoudschool (2012) – Indisch Den Haag – Keizerstraat Scheveningen (2012) – Couperus in Den Haag (2012) - Loosduinen tuindersdorp (2013) - Wateringse Veld (2013) - Den Haag en de Oranjes (2013) - Wederopbouw van Den Haag - Een nieuw huis op Ypenburg - Op het Duin - Haagse helden - Leidschenveen (2015) - Scheveningse dracht (2015) - Made in The Hague (2015) - Fuiven in de jaren '60 (2016) - 100 jaar Bomenbuurt (2016) - De Atlantikwall (2016) - Grote gezinnen (2017) - ADO (2017) - Een dagje naar het Scheveningse strand (2018) - Vluchten voor de bommen (2018) - Leven in Laak (2019) - Koffiehuizen (2019)
Samenwerkingspartners
Vier Haagse partners : Bibliotheek Den Haag, het Haags Gemeentearchief, het Haags Historisch Museum en ETV.nl Haaglanden hebben de handen ineen geslagen om verhalen op te halen bij Haagse senioren om zo bedreigd erfgoed veilig te stellen en in beeld te brengen.
Met subsidie van de Provincie Zuid-Holland hebben zij het tweejarig project Haagse Stories, ontdek Den Haag met Digi-Tales gerealiseerd .