Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

  Over Haagse Herinneringen

  Zo ik dan iéts ben, ben ik een Hagenaar
  (Louis Couperus)

  Haagse Herinneringen, vastleggen erfgoed met de Digi-Tale methode

  Heleen Hebly, projectleider van de eerste jaren, vertelt over de ontstaansgeschiedenis in een Digi-Tale (kort filmpje):

  Je eigen geschiedenis

  Geschiedenis trekt de laatste jaren steeds meer belangstelling en meer dan ooit schrijven mensen zelf hun geschiedenis. Iedereen draagt de geschiedenis in zich: we krijgen steeds meer kennis van historische gebeurtenissen via persoonlijke herinneringen van gewone mensen  Vroeger vertelden mensen elkaar verhalen bij het haardvuur of aan de keukentafel. Tegenwoordig zijn daar andere vormen voor. Het maken van geschiedenis kostte tijd en geld en er moest moeizaam worden getypt op een schrijfmachine. In het digitale tijdperk ligt de drempel veel lager. Schrijven op een computer is veel minder moeilijk en nieuwe technieken geven weer meer mogelijkheden om je eigen geschiedenis te publiceren.

   

  Verhalentafels

  Aan verhalentafels hebben Haagse Senioren herinneringen opgehaald aan de geschiedenis van de stad en haar bewoners. Zij hebben een gezamenlijke zoektocht uitgezet naar sporen uit het verleden van Den Haag en haar bewoners: renovatie en sloop van Moerwijk (2006), Scheveningse visserij (2007), Immigratie van Surinaamse Hindoestanen (2008), Vergissingsbombardement in Bezuidenhout (2008), 50 Jaar Mariahoeve (2008) en Winkeliers in de Fahrenheitstraat en de Thomsonlaan (2009).

  De zo ontstane verhalen, door henzelf verteld, opgeschreven en van passende illustraties voorzien zijn als boekje met Luister CD uitgegeven voor een nieuwe generatie Hagenaars, jong en oud, autochtoon en allochtoon.

   

  Haagse portretten

  Vanuit de Verhalentafels zijn individuele deelnemers en andere betrokkenen geïnterviewd door Hans Pars Tekstproducties. Deze gefilmde historische portretten worden bewaard als historische bron in het Haags Gemeentearchief en dienen ook voor sociaal-historisch onderzoek.

   

  Digi-Tales

  Sinds 2012 worden de herinneringen omgezet in Digi-Tales. Hagenaars schuiven aan bij de Verhalentafels in Haagse bibliotheken. Onder begeleiding worden herinneringen opgetekend en vervolgens met gebruik van de nieuwe media omgezet tot een digitaal verhaal: de DigiTale. De insteek is om het cultureel erfgoed van Den Haag, oral history en nieuwe media met elkaar te verbinden.

  Digi-Tales geven de kijker in korte tijd een beeld van het leven van mensen uit een andere tijd, een heel ander leven! ”

  Een Digi-Tale is kort en bondig en na enige oefening voor iedereen een geschikte methode om een korte geschiedenis te maken. Een middenstander kan er in beschrijven waarom zijn werk zo leuk was en wat zijn bedrijf zo interessant of succesvol maakte. Een leerling van een huishoudschool vertelt wat haar school zo bijzonder maakte en hoe deze school haar leven heeft beïnvloed. Een bewoner van de Keizerstraat ‘op’ Scheveningen vertelt over het wel en wee in de winkelstraat in de jaren vijftig.

   

  Erfgoedinstellingen en Bibliotheek Den Haag

  Vier Haagse partners : Bibliotheek Den Haag, het Haags Gemeentearchief, het Haags Historisch Museum en ETV.nl Haaglanden hebben de handen ineen geslagen om verhalen op te halen bij Haagse senioren om zo bedreigd erfgoed veilig te stellen en in beeld te brengen.

  Met subsidie van de Provincie Zuid-Holland hebben zij het tweejarig project Haagse Stories, ontdek Den Haag met Digi-Tales gerealiseerd .

  De tijd zat mee: veel Haagse senioren tonen belangstelling voor geschiedenis, zij leefden in een turbulente eeuw en bewaren een schat aan herinneringen waar ze graag en bevlogen over vertellen.

  De samenwerkingspartners versterkten elkaar bij de werving en het inspireren van deelnemers,  thema-verdieping en het vastleggen van de geschiedenis van Den Haag via de Digi-Tale methode

  Alle (digitale) verhalen  zijn nu  te bekijken en beluisteren via deze website

   

  De deelnemers maakten Digi-Tales over:

  Golden Earring-Back Home – Winkels in Den Haag - 125 jaar Haagse Huishoudschool – Indisch Den Haag – Keizerstraat ‘op’ Scheveningen – Couperus in Den Haag - Loosduinen tuindersdorp - 50 jaar Turkse Hagenaars - Wateringse Veld - Den Haag en de Oranjes - Wederopbouw van Den Haag - Een nieuw huis op Ypenburg - Op het Duin - Haagse helden - Leidschenveen - Scheveningse dracht - Made in The Hague - Fuiven in de jaren '60 - 100 jaar Bomenbuurt - De Atlantikwall - Grote gezinnen - ADO - Een dagje naar het Scheveningse strand

   

  Het project Haagse Stories; geschiedenis in de bibliotheek is begonnen als samenwerking van Bibliotheek Den Haag, het Haags Historisch Museum, Haags Gemeentearchief en ETV. nl Haaglanden.  In een Digi-Tale (kort filmpje) stellen ze zichzelf voor.


  Bibliotheek Den Haag

  Bij de bibliotheek kunt u terecht met vragen over:

  • de organisatie van een verhalentafel;
  • het opzetten van een erfgoedproject Haagse Herinneringen
  • begeleiding op het gebied van mediawijsheid

  Bezoekadres:
  Spui 68
  2511 BT Den Haag
  www.bibliotheekdenhaag.nl

   


  Haags Gemeentearchief

  Bij het Haags Gemeentearchief vindt u geschiedkundige informatie over Den Haag in schrift, beeld en geluid.
  Contactpersoon: Jan van Wandelen: 070 353 7026, berichten via het tabblad 'contact' op deze website.

  Bezoekadres:
  Spui 70
  2511 BT
  Den Haag
  www.gemeentearchief.denhaag.nl


   

  Haags Historisch museum

  Het Haags Historisch Museum presenteert en verduidelijkt de geschiedenis en het erfgoed van de stad.
  Contactpersoon: Diana Timmer: 070 312 3065.

  Bezoekadres:
  Korte Vijverberg 7
  2513 AB Den Haag
  www.haagshistorischmuseum.nl


  ROC Mondriaan/ETV.nl Haaglanden

  Bij ROC Mondriaan/ETV.nl Haaglanden kunt u terecht met vragen over digital storytelling.
  Contactpersoon: Debora Morssink-Jol: 088 666 4517.

  Bezoekadres:
  Leeghwaterplein 72
  2521 DB Den Haag


  Mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Zuid-Holland in het kader van Historie in de Bibliotheek.