Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

home | Vluchten voor de bommen

In 9 Digi-Tales

Vluchten voor de bommen 3 maart ‘45

Op zaterdag 3 maart 1945 voerden de Engelsen een grote bomaanval uit op de Duitse V-2 installaties. Daarbij werd niet alleen het Haagse Bos getroffen, maar ook de woonwijk Bezuidenhout. Na de aanval brak op verschillende plaatsen brand uit, vooral in de straten tussen de Theresiastraat en de Juliana van Stolberglaan. Veel mensen vluchtten in paniek de wijk uit, veelal in de richting van Voorburg. Een van de laatste Engelse bommenseries kwam neer op de kruising Adelheidstraat-Schenkkade tussen de vluchtende mensen. Meer dan 520 personen stierven ten gevolge van het bombardement en er vielen vele honderden gewonden. In deze Digi-Tales vertellen verschillende Hagenaars hun herinneringen aan dit bombardement.

Deelnemers en hun verhalen:

Reacties: 1-3
Door Gast: Wim van Donk @ 2019-03-01 17:47:00
Aan bomdardement ontsnapt
Mijn geboortedatum is 28-01-1940, dus net voor de oorlog. Mijn geboorteplaats is Scheveningen en door de Moffen (zoals onze moeder hen noemde) zijn wij gedwongen verhuisd naar het Bezuidenhout, de Stuyvesantstraat. Hoewel onze woning niet is getroffen, kan ik me het bombardement nog goed herinneren. Zware knallen en gebroken ruiten. Pas later heb ik kunnen beseffen, dat wij zijn ontsnapt aan de vreselijke gevolgen voor een groot aantal buurtbewoners.
Ondanks het feit, dat deze gruwelijke gebeurtenis lang geleden heeft plaats gevonden, zijn mijn herinneringen nooit uit mijn geheugen verdwenen. Mijn innige wens is: geen oorlog in onze wereld. ik weet; dit is ijdele hoop.
Door Gast: Annelies Winter @ 2019-04-08 14:00:10
Bombardement Bezuidenhout
We liepen op de Escamplaan, richting de kerk, toen kwam er een golf in de straat, de stenen gingen omhoog en weer neer , direct hierna hoorden we dof gerommel.

Ik woonde in de Leersumstraat en was 6 jaar.
Door Gast: Andre @ 2020-06-07 13:54:06
Vraagje.
Meindert,

Zou jij jouw mailadres kunnen doorgeven? Ik heb een vraag voor je.

Groeten,

Andre (Forumtheater)
Reacties: 1-3
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.