Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

Fahrenheitstraat en Thomsonlaan

in 5 verhalen

 

Fahrenheitstraat/Thomsonlaan
In de afgelopen jaren is veel veranderd, zoals te zien is aan deze foto’s, genomen van het pand waar nu De Favoriet zit, maar vroeger De Gruyter en Blokker.

HAAGSE HERINNERINGEN

Op zoek naar Verhalen van de Straat!

Fahrenheitstraat/Thomsonlaan De huidige situatie van de foto boven.

Weinig informatie is bewaard gebleven over de opkomst van de zogenaamde kleine middenstanders, terwijl juist de wereld van de middenstand (nu het midden- en kleinbedrijf genoemd) aan grote veranderingen onderhevig is geweest gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw. Senioren die aanschoven aan de verhalentafel in de bibliotheek van Den Haag hebben daar verandering in gebracht!Bibliotheek Den Haag is i.s.m. het Haagse GemeenteArchief en VÓÓR Welzijn op zoek gegaan naar de authentiek verhalen van middenstanders uit de de Fahrenheitstraat en de Thomsonlaan.

Middenstanders met verhalen

Fahrenheitstraat/Thomsonlaan Een huizenrij tegenover de locatie van de foto boven, bij de Laan van Meerdervoort.

De vishandelaar, de paardenslager en de eigenaars van de dierenwinkel, de herenmodezaak en een espressobar, kwamen bijeen aan de verhalentafel in Bibliotheek Bomenbuurt, om hun ervaringen te vertellen over hun eigen zaak en de veranderingen die hebben plaats gevonden. Zij geven een inkijkje in hun toenmalige bedrijf: hoe ben je er in gerold, wat deed je aan klantenbinding, hoe hield je de concurrent op een veilige afstand, welke veranderingen heb je in het bedrijf van je ouders aangebracht, hoe zorgde je voor een waardige opvolger/ster, wat was de invloed van de kerk of de winkeliersvereniging, welke rol vervulde je in de buurt en hoe kwam je niet alleen de feestdagen door maar hield je ook je hoofd boven water na de opgemaakte balans van de maand januari?

Fahrenheitstraat/Thomsonlaan Zo ziet het er nu uit. De huizenrij heeft plaats gemaakt voor het grote winkelpand, waar ooit het warenhuis van Vroom, maar nu De Schoenenreus, Zeeman en Halfords zijn gevestigd.
 

Naast het ophalen van herinneringen en het vertellen van verhalen brachten de deelnemers foto’s en documenten mee om hun verhaal te illustreren.
Deze verhalen, anekdotes, foto’s, documenten (vergunningen, diploma’s, oorkondes en…) zijn opgeschreven en vastgelegd op een luister cd, zodat ook een nieuwe generatie Hagenaars kan genieten van authentieke belevenissen van de straat!

2 maart 2009
Heleen Hebly