Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

Een mysterieus gevalIn de zomer van 1957 visten we voor de Engelse kust ter hoogte van Blijth en Hartlepool. Op een zaterdagmorgen opperde de schipper om in Hartlepool aan wal te gaan. Nou, daar hadden wij niets op tegen. Je zou denken, dan zal die wel gaan stappen aan de wal, maar nee hoor. Hij vroeg aan mij, 'breng je een ansichtkaart voor me mee om naar huis te sturen?' Wat ik dan ook deed. Om een uur of 11 lagen wij vast tegen de kade. Wat later kwam er een Engels stoomtroldertje op ons zij liggen.
Die zaterdagavond gingen we met een paar man een biertje drinken. Om een uur of elf waren we weer aan boord en gingen ter kooi. De volgende morgen kwam ik voorin en zeiden mijn maten 'heb je vannacht niks gehoord?' Dat had ik niet. En toen kwam het verhaal eruit: een paar man van die Engelse boot die op ons zij lag, was ook gaan stappen. En midden in de nacht viel een van hen in het water, tussen wal en schip. Dat hadden ze bij ons aan boord gehoord. Met veel moeite kon onze bemanning die man aan boord halen, waarna hij op z'n eigen schip was geholpen. Zijn hoedje en z'n pijp heb ik nog aan dek bij ons gevonden.

De zondagmiddag na het incident, gingen wij de haven weer uit om te vissen. We hadden weer een paar schoten gedaan en niet slecht gevangen. 's Nachts werd ik gepord door de wachtsman om de motor op te starten om te gaan halen. Toen ik op het achterdek kwam, kon ik mijn ogen niet geloven. Er lag een prachtige zooi vis; een schol, een paar mooie tarbotten en een kabeljauw of drie. Toen ik de motor gestart had en lucht gepompt had ben ik koffie gaan drinken en heb ik het verhaal verteld. De rest van de bemanning was ook verbaasd. De wachtsman had niks gezien. Die had natuurlijk beneden gezeten of was even in slaap gevallen, dat kon niet anders. Wij sliepen achter en hadden dus ook niets gehoord door het geluid van de lichtmotor.

Maar wie had die vis daar neergegooid? Wij konden maar één conclusie trekken, dat moest dat Engelse trawlertje gedaan hebben. Die had ons in de peiling gehouden en wilde ons zo bedanken. Nou, dat had hij niet beter kunnen doen, wij hebben van de vis gesmuld.

Nico de Jager
 

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.