Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

home | Scheveningen

'opgevist'

De visserij in Scheveningen is altijd erg belangrijk geweest, sterker nog…veler bestaan was ervan afhankelijk! Het hoogtepunt van de visserij was in de jaren '50 en '60: nieuwe technieken en grotere opslagcapaciteit aan boord zorgden ervoor dat er efficiënter werd gevist. Dit had echter ook een keerzijde. De visstand werd lager en er werd ingegrepen door de overheid: er kwamen vangstbeperkingen. Vele rederijen, vooral de kleine, gingen hierdoor failliet. De visserij wordt nú vooral gekenmerkt door grote fabrieksschepen, die enorme hoeveelheden vis vangen, die ter plaatse worden verwerkt waardoor er minder industrie aan de wal is overgebleven. Van de mensen die ooit in de visserij werkzaam waren zijn er weinig meer over. Daarnaast zijn de mensen die bewust op loggers en trawlers hebben gevist in de herfst van hun leven. En ondanks dat iedere Scheveninger een verhaal van een visser kent (opa, oom, vader etc) zijn er weinig verhalen opgetekend.

Wij wensen u veel lees- en luisterplezier!

Heleen Hebly, Dienst Openbare Bibliotheek
Martin Bruijn, Welzijn Scheveningen

 

   impressies

Kast vol herinneringen

Herinneringen ophalen is leuk voor iedereen…. filmbeelden, verhalen en fotoboeken uit vroeger tijden zijn een feest van herkenning. Achter ieder voorwerp of document schuilt namelijk wel een verhaal.

   historische voorwerpen

Scheveningers vertellen zèlf hun  geschiedenis: verhalen, foto's en luisterfragmenten van (oud)-Scheveningers.

Deelnemers en hun verhalen:

Ontwikkeling van de visserij

Jeugdherinneringen

Naar zee

Op zee

Het leven aan boord

Tegenspoed

Aan wal

Scheveningen in poëzie

Reacties: 1-1
Door Gast: Jan Korvink @ 2009-12-13 14:18:33
My Oupa
I read Ton Kuiper's story, where I found my and my Oupa's name "Jan Korvink". I wonder if this is true. Best wishes, Jan
Reacties: 1-1
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.