Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

De vuilbak

Terwijl ik stond te praten aan de deur van mijn huis in de Jan de Weertstraat zag ik in mijn ooghoek mijn hoogbejaarde buurvrouw aan komen lopen met een plastic tasje waarin wat afval zat. Het was haar bedoeling om dat in een grotere afvalbak te deponeren bij de buren tegenover ons huis. Terwijl ik verder praatte, werd mijn aandacht getrokken door enige bewegingen aan de overkant. De grote groene afvalbak stond open en daaruit kwamen twee spartelende beentjes tevoorschijn. Ik rende naar de overkant en trof daar de hoogbejaarde dame ondersteboven, staande op haar handen, in de bak aan. Zij had met het vuilzakje ook haar sleutels in de bak laten vallen. Terwijl zij ver voorover geleund getracht had haar sleutels te bemachtigen, was zij te ver doorgeschoven en daardoor in de bak gevallen. Voorzichtig heb ik de bak gekanteld, waarna zij uit haar benarde positie bevrijd kon worden. Zij was enorm geschrokken, maar verder ongedeerd. We zijn samen terug naar haar huis gelopen, waar ik haar naar binnen zou helpen. 


We konden natuurlijk met geen mogelijkheid de deur open krijgen zonder sleutels. Dus ik moest weer terug om de sleutels uit de bak te vissen waarin ze nog steeds lagen. Toen we de deur open hadden, heb ik haar op een stoel gezet waarop zij, nog steeds geschrokken, zat te huilen. Gelukkig had zij een dochter in de straat wonen en die ben ik toen gaan halen. Ik had dan wel de reddende engel gespeeld, maar wist niet goed wat ik met een huilende oude dame moest aanvangen. De dochter was gelukkig thuis en ze kwam direct mee.


Olympisch turnteam 1928


Later ben ik te weten gekomen dat de oude dame in haar jonge jaren ooit nog Olympisch kampioene was geweest op het onderdeel turnen. Dat was tijdens de Spelen in Amsterdam in 1928. Helaas was er toen geen onderdeel vuilbak kruipen op het programma, anders had ze daar ook heel hoog mee gescoord. Zij is al enkele jaren overleden, maar als ik terugdenk aan die dag zie ik alles weer voorbijkomen. Misschien ben ik de enige die ooit een Moerwijkse Olympisch kampioene heb kunnen redden uit een benarde positie die haar veel schrik heeft aangejaagd. Als ik iets weggooi in de grote groene bak ben ik altijd voorzichtig en zorg dat ik mijn sleutels in mijn zak heb zitten!

Een Peenbuiker in Moerwijk
 

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.