Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

Ziekenvervoer

Mijn vader en moeder zijn in 1934 in de Jan de Weertstraat komen wonen. Naast ons wonen tante Sjaan en ome Piet. Op een dag in het jaar 1946 is tante Sjaan gevallen met haar fiets. Ze heeft haar enkel gebroken en ligt in het ziekenhuis. Op een gegeven moment mag ze naar huis, maar ze moet voor controle steeds terug naar het ziekenhuis van De Volharding aan de Gedempte Burgwal. Dat is een hele onderneming, want een auto hebben we niet en een taxi is veel te duur. Maar daar is iets op gevonden!


Mijn vader zet tante Sjaan achter op de fiets en brengt haar naar tramlijn 13. Het begin- en eindpunt van deze tram ligt op de hoek van de Troelstrakade met de Moerweg bij het Zuiderpark. Tante Sjaan wordt op een van de houten banken in de tram geïnstalleerd. Mijn vader gaat naar huis en tante Sjaan op reis. Via de Schalkburgerstraat en de Kempstraat richting stad. In het centrum staat ome Piet op haar te wachten. Hij zet haar achter op de ?ets en zo gaan ze naar het ziekenhuis.
De terugweg is iets moeilijker. Telefoon hebben we niet, dus mijn vader kan niet gewaarschuwd worden dat ze eraan komt. Ome Piet zet zijn vrouw in de tram en fietst de hele route achter de tram aan. Bij het eindpunt is tante Sjaan door de trambestuurder al buiten op een bankje gezet en ze zit rustig op haar man te wachten. Als zij achter op de ?ets zit gaan ze samen naar huis.

Dit ritueel is een aantal keren herhaald. En alles is goed gekomen.   

Lia Houtschild
 

Reacties: 1-1
Door Gast: john van den berg @ 2013-08-12 14:32:49
Taxi in 1943
Wij speelden met onze vrienden bij de put dat was een zandafgraving tussen de tegen wordige Betje de Wolfstraat en AagjeDekenlaan die put waren ze toen aan het dempen met lorrie,s met koolas die meestal werdt aangevoerd per schip van af de energie centrales en gas fabriek maar er was meestal niemand bij dus speelden we met die lorrie,s helaas ont spoor de de lorrie waar ik op stond en er kwam een botsing met de achterop komende lorrie met gevolg dat ik aan mijn knie gewond raakte een aardige tuinder heeft mij toen op de fiets naar huis gebracht in de Hadewichstraat ,maar ik moest natuurlijk naar het ziekenhuis dat ging toen samen met mijn moeder met de fietstaxi naar het ziekenhuis van de Volharding de Gedempte Burgwal en ook weer terug en moest toen iedere week weer terugkomen om met mijn knie in een soort oventje te zitten ,dat was voor de fietstaxi een hele klus.Normaal zwommen we daar veel in die put het was ook heel diep en s,winters schaatsten we daar tegen wordig zijn het sportvelden.Toen was het alleen weiland met een koolas pad naar het zuiderpark.
Reacties: 1-1
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.