Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

Winkels in het Puntje

In het Puntje, het oudste deel van Moerwijk, dat gelegen is tussen de Troelstrakade, Moerweg en Melis Stokelaan, zijn mijn ouders in december 1934 komen wonen. Ze hebben het pand aan de Jan de Weertstraat 47 gekocht voor ?. 3.300,-. De familie en vrienden vinden het maar niks, want ze gaan voorbij de brug van het Veluweplein wonen, helemaal aan het einde van de stad!
Mijn opa werkte bij Pander, afdeling stoffering. Hij haalde in het oude huis het zeil van de grond en legde het in de Jan de Weertstraat weer netjes neer. Er werd behangen, de meubels kregen een plaats en de woning werd betrokken.

Op bijna iedere straathoek in het Puntje was een winkel gevestigd.
Op de hoek van de Jan de Weertstraat en de Jan van Rodestraat had slager Roest zijn winkel en aan de overkant zat een ?etsenwinkel, waar ook fietsen en steppen werden verhuurd.

Groenteboer Hardorff woonde in de Jan de Weertstraat op nummer 7 en aan de overkant was zijn groentehal. Achter in de hal stond zijn paard, want Hardorff ging ook de wijk in met paard en wagen.

Op de hoek Jan de Weertstraat - Vierheemskinderenstraat was kruidenierswinkel Akse.

Op de hoek Vierheemskinderenstraat - Boendalestraat  was een drogisterij. Hier werd o.a. petroleum verkocht en één keer per maand werd ik daar gewogen op een personenweegschaal met schuifjes voor de kilo's en de onsjes.

Hoek Moerweg - Hadewychstraat had melkboer Kager zijn winkel. Ook deze handelaar ging met zijn handel de wijk in.

In de bocht van de Hadewychstraat was groenteboer Smits. Die woonde met zijn gezin naast de groentehal.

Op de hoek Hadewychstraat - Jan van Rodestraat was aan de ene kant de bakkerij van Hus gevestigd en aan de overkant de kruidenierswinkel van De Volharding.

Iets verderop in de Hadewychstraat zat de slagerij van De Volharding in een eigen winkel.

Om de hoek, in de Jan van Rodestraat 12, zat de huisdokter van, u raadt het al, De Volharding. Als de praktijk 's morgens werd geopend, haalde de huisarts eerst de sleutel van het pand bij Bram, de chef van de kruidenierswinkel.

Op de hoek Hadewychstraat - Troelstrakade zat een melkwinkel van Heemskerk. Aan de overkant was een sigarenwinkel. Op de hoek Jan van Rodestraat - Beatrijsstraat was weer een kruidenierswinkel gevestigd. Later zat hier een ?etsenwinkel. Hoek Beatrijsstraat - Vierheemskinderenstraat weer een melkzaak en aan de overkant een groentezaak.

Hoek Beatrijsstraat - Melis Stokelaan was De Gruyter. Op de hoek Melis Stokelaan - Troelstrakade bakker Korts en op de volgende hoek slager Goebel.

In dit wijkje zaten ook diverse dames- en herenkappers. Op de Troelstrakade zelfs een bibliotheek.
Doordat er dagelijks boodschappen werden gedaan, kenden de buurtbewoners elkaar vrij goed.

Straathandel
In de Jan de Weertstraat kwamen drie verschillende melkboeren, Kager, Heemskerk en van der Wiel. De laatste had slechts drie adressen en deze man moest van ver komen. Er kwamen ook diverse bakkers aan de deur.
Op een gegeven moment is dit alles gesaneerd, zodat er één handelaar overbleef. Op vrijdag kwam er altijd een visboer door de wijk. Heel lang kwam er nog een groenteboer met zijn paard en wagen (niet Hardorff) door de straat.
De voddenman kwam langs en niet te vergeten op zomerse dagen, na het eten: Jamin! Dan kregen we een ijsje van een dubbeltje en soms een met chocolade eromheen van vijftien cent. 
De kolenboer kwam ook aan huis en dat gaf veel gedoe. De kleden werden opgenomen en iets van kranten en ander oud spul werd neergelegd. Dan liepen de heren via de gang en de huiskamer naar de tuin. Achterin de tuin stond het kolenhok; daar werden de zakken in geleegd. Die werden dan keurig op een stapel gelegd en geteld waar de huisvrouw bij stond. Daarna werd er afgerekend.

Houten groentekisten
Op de Troelstrakade ongeveer vanaf de brug van het Veluweplein tot aan de Beatrijsstraat stonden aan de kant van het water, vóór de woonboten, houten groentekisten opgestapeld. Deze waren van de Groothandelsmarkt aan de andere kant van het water. De bewoners van de woonboten klaagden over de ratten die er rondliepen.

Zo zag de levendige handel in een deel van Moerwijk in de jaren 50-60 er dus uit. Wat is er veel veranderd!

Lia Houtschild

Reacties: 1-12
Door Gast: Dick Mansveld @ 2015-01-18 21:11:53
Meer in de wijk
Op de troelstrakade was ook een snoepwinkel de gastrenoom, op de moerweg een dameskapper vlak bij de Hadewychstraat en aan de andere kant een herenkapper. Leuk dat we weer wat horen van onze buurt, ik woonde in de portiek naast hus.
Door Gast: Han Oosterling @ 2015-05-16 20:56:15
Jan van Rodestraat
Beste Lia. Ik ben in 1942 in de Jan van Rodestraat geboren, nummer 67 op de hoek van de JvR en JdeW str. boven de fietsenzaak. Vaag in mijn herinnering was deze fietsenzaak eerder ook een groentezaak. In de JvRstr was ook een schoenmaker, schuin tegenover mijn huis werkte de schoenmaker in een klein zijkamertje waar hij, door het raam, de klanten hielp. Van jouw straat kan ik in wel vaag gezichten herinneren maar geen namen muv de fam Mussies.
Groeten Han.
Door Gast: Ben Mussies @ 2015-08-02 19:08:57
Jan v.Rodestraat
Beste Han Oosterling
In je berichtje noemde je de fam Mussies daarvan maak ik nog steeds deel uit,ik woonde in de Jan de Weertstraat 33 mijn oudste zus Adrie kwam wel bij jullie over de vloer.Ze had het vaak over mevr. Oosterling uw moeder en als ik me goed herinner had je ook nog een zuster.Ze gaven toen leiding op de zondagschool waar ik ook naar toe ging in de Rederijkerstraat door de week ging ik daar naar de lagere school.Mijn zus Adrie is helaas verleden jaar overleden anders had ik haar wat te vertellen gehad.Al met al vond ik het verbazend leuk om wat te horen over het buurtje waar ik ben opgegroeid.
met vriendelijke groeten
Ben Mussies
Door Gast: Han Oosterling @ 2015-08-31 22:49:45
jan de Weert/jan van Rodestraat
Beste Ben.
Het spijt mij te horen dat, je zus, Adrie overleden is. Ik kan mij Adrie heel goed herinneren, zij kwam heel vaak bij mijn moeder op bezoek. Waarschijnlijk had het met de zondagschool en misschien een meisjesvereniging (CJVV) te maken. Mijn zus, Frans, was ook een leidster op de zondagschool. Ik herinner mij Adrie als een leuke vrolijke vrouw, toen een meisje/jonge vrouw.
Ikzelf ben ook wel eens bij jullie thuis geweest. In mijn herinnering, misschien haal ik andere fam door elkaar. Er was toen ook een jongen (jij ?), en nog een meisje met rood haar en een auto (CV4.eend). Je vader kweekte iets in de kruipkelder ?. Ik hoop wel dat er iets van waar, maar ja het is zo lang geleden.
Die tijd met alle aanloop door de zondagschool en vereniging (mijn vader was leider van een jongensvereniging) heb ik als erg gezellig ervaren en ik kijk er toch wel met plezier op terug.
Ik ben al geruime tijd met pensioen en heb nu tijd om terug te denken aan vroeger. Oude mensen doen dat toch ?
Ook ik vond het leuk om iets over mijn oude buurt te horen, ik heb er ca 24 jaar gewoond.
Vriendelijke groeten
Han Oosterling
Door Gast: Frits Roest @ 2016-05-06 16:32:45
Jan van Rodestraat en omgeving
Beste mensen,
Wat ben ik blij dat ik deze site en jullie discussie toevallig tref. Als zoon van slager Roest van Jan van Rodestraat 71 (wij woonden ernaast op 81) heb ik daar zeker de periode 1950-1960 meegemaakt en deel dus veel van jullie herinneringen, inclusief het al dan niet door een waker achternagezeten klimmen over de groentekisten op de Troelstrakade.
Ik ben nu bezig te proberen voldoende informatie te vinden om de geschiedenis van de slagersfamilie Roest in Den Haag (vanaf 1878) te beschrijven - en wat misschien moeilijker is - te illustreren. Zal er t.z.t. over berichten in een artikel in de Oud Hagenaar.
Met vriendelijke groet,

Frits Roest
Door Gast: floortje drese @ 2016-06-08 12:12:48
troelstrakade
Wat een leuke kleine cosmos onze buurt was (en misschien nog is, maar zonder al die winkeltjes). Zo'n mengsel van vanalles: katholieken, zwaar gereformeerden, socialisten, vrijdenkers. Operazingers, geschoolde en ongeschoolde arbeiders, kantoorheertjes, kleine zelfstandigen en niet te vergeten een handvol indische mensen. Vlak naast het prachtige Zuiderpark (although taken for granted at the time). Heel veel mooie herinneringen. Dankjewel iedereen😊
Door Gast: Sonja munnikhof @ 2016-09-27 19:13:27
Troelstra kade floortje drese
Door Gast: corrie van Beek de mooy @ 2016-10-31 18:36:04
troelstrakade
Ben geboren op de Troelstrakade in 1942.
Heb 1 zus Atie en had nog broer Nico en zus Frieda.
Wij woonden op een portiek met veel kinderen en hebben daardoor een leuke tijd met elkaar gehad. Werd veel gespeeld in en tussen de kisten aan de overkant.
Ook in de winter waren we met elkaar buiten te vinden glijbanen maken iglo van sneeuw.
Schaatsen op de Laak .
Ja kan terug kijken op een leuke tijd. .
Kan mij ook nog goed herinneren kruidenier Heemskerk.
Als wij op schoolreis gingen mochten we daar worst halen om op brood mee te nemen.
Heerlijke vers gesneden boterhammen worst en
Gelderse gekookte.
Fam Drese en Munnikhof woonden bij ons op portiek.
Door Gast: Ria @ 2016-11-25 17:53:18
Slagerij Roest
Ik ben geboren in de Jan van Rodestraat 81 naast slagerij Roest.
Heb er gewoont tot 1950
Door Gast: Joseevan Roon--Grondel @ 2017-09-18 00:42:26
Ik ben geboren in1947 de vierheemskinderenstraat 148 tegenover de Mirtekerk en heb er tot 1970 gewoond met heel veel plezier Veel van de genoemde winkeltjes weet ik nog wel,mooie onbezorgde jeugd met vriendinnen en vrienden,alleen de school vreselijk wat streng,en ook heerlijk schaatsen op de Moerweg, De kolenwoonboot aan de mOERWEG ENE Betty WOONDE DAAR ,JE VRAAGT JE WEL EENS AF WAT ZAL ER VAN HEN ALLEMAAL GEWORDEN ZIJN.
Door Gast: Anton de Vries @ 2018-04-20 19:35:04
leuk.
Wat leuk deze foto hier op het Esmoreitplein hebben wij met ze negenen vele jaren mogen wonen. Precies boven de poort. Het is echt de mooiste tijd van mijn leven geweest.
We zijn eigenlijk begonnen op het van Maerlantlaan en daar hebben zo 3 jaar gewoond.
En in 1963 zijn wij op het Esmoreitplein komen wonen tot ongeveer 2002.
Ik heb er echt nog wel heimwee naar.
Door Gast: John Lejewaan @ 2020-02-23 12:45:19
Jan van Rodestraat
Ik ben John Lejewaan geboren in 1944 op 1 hoog in de Jan van Rodestraat 16. Onze bovenburen op het portiek waren de familie Regeer en Cornelissen. Tegenover ons op het portiek woonde de familie Harteloh. Benedenverdieping van der Houven en . Naast ons familie Dijke en schuin boven ons de familie Vromans. Schuin beneden had je dokterspraktijk van de Volharding met dokter Jonkers Bot. Op de hoek bij de Hadewichstraat de kruidenierszaak van de Volharding met DE CHEF en meneer Lorrejee. Op woensdagmiddag kwam "de Vracht" en dan gingen we als tienjarigen helpen met het naar binnen brengen van de kruidenierswaren. Als beloning mochten we dan een rondje mee in de overdekte vrachtwagen. Ja, daar deed je het voor, want wie had er in die tijd een auto laat staan een vrachtauto. Het vlees voor de slagerij van de Volharding in de Hadewichtraat werd regelmatig aangevoerd door Piet van der Touw. Twee paarden voor een wagen en het vlees ongekoeld er achter in. Naast de slagerij zat schoenmaker Krol en daarnaast Gijs Strang met zijn snackbar. Dat was in die tijd revolutionair want hij verkocht patat, ijs en....loempia's. Van dat laatste had niemand ooit gehoord. En verderop op de hoek Troelstrakade was de sigarenwinkel van mevrouw Ekkers met haar zonen Rob en Fred. Daartegenover de melkzaak van Heemskerk. Meneer Heemskerk en zijn knecht Jan gingen elke dag met de bakfiets door de wijk om hun producten te verkopen. Ik herinner me nog de grote melkbussen op de kar waar zogenaamde losse melk in zat. Daar zat een kraan op, zodat de melkboer in een litermaat de melk kon tappen en die weer boven brengen bij de klant. De bakker kwam bij ons niet aan de deur, want mijn vader was bakker. Aan de overkant van de kruidenierszaak had je bakker Hus waarin twee vrijgezelle zusters werkzaam waren. Ze woonden in de kamer achter de winkel. Verderop in de Hadewichstraat had je groentenboer Smit en melkhandel de Kager. Smit had een zoon Theo en de Kager een dochter, die nogal in de smaak viel bij de jongens die wat ouder waren dan ik was.
Verder in de Jan van Rodestraat zat Daan de fietsenmaker en slager Roest. In de Jan de Weertstraat deed Hardorf goede zaken in groenten en fruit. Hij was een van de eersten die diepvries groenten ging verkopen (van Iglo). En op de Moerweg had je kapsalon Nieuwenhuizen. Op de Troelstrakade meteen om de hoek bij Heemskerk zat Kareltje de kapper met zijn uitspraak Kom si kom sa. Zijn vrouw kapte de dames en hij de heren. En richting spoorviaduct had je snoepwinkel De Gastronoom, die bestierd werd door een alleenstaande dame.
Reacties: 1-12
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.