Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht
PDF PDF Print

De bieb


'Even naar de bieb'. Dat was jaren geleden goed mogelijk, omdat er verschillende vestigingen van de Openbare Bibliotheek in onze wijk gevestigd waren, onder andere op de hoek van de Reigersbergenweg, de Ivoorhorst en het Kleine Loo.

De televisie had nog niet zoveel netten en nog niemand had een computer. De mensen lazen veel en als je een boek uit had, haalde je snel een ander.
Op vrijdag en zaterdag was het heel druk in de bieb. In Mariahoeve woonden veel jonge gezinnen. Moeders haalden behalve voor zichzelf ook boeken voor hun kinderen, voor de jongste alleen met plaatjes en naarmate ze ouder werden met steeds meer tekst. De grotere kinderen kwamen zelf boeken lenen.

Ik woonde dichtbij de bieb en sleepte regelmatig een grote tas met boeken mee naar huis. Boeken over kunst, geschiedenis, borduren, bloemen en planten. Toen mijn zoon op de lagere school een spreekbeurt moest houden, liet ik hem mijn knipselmap inkijken. Hij koos het Vrijheidsbeeld in Amerika. Tekst genoeg, maar nu nog een foto. Na een tijdje zoeken in de bieb vond ik een Time-Life-boek met een prachtige foto van het beeld. Hij nam het boek mee naar school en kreeg een acht voor zijn spreekbeurt. Hoera!

Helaas moest de bieb enige jaren geleden weg uit onze wijk. Dit ondanks protesten, brieven en een hoorzitting in het oude stadhuis. De bieb ging dicht en we waren iets kwijt waar heel veel mensen plezier van hadden. 

Ik ben nog steeds lid, maar boeken lenen, daar komt niet veel meer van. Met een zware tas naar de Theresiastraat of het Spui is eigenlijk niet meer te doen.

Wil v.d. Poll-Saeys
 

Reacties: Geen berichten
Uw reactie
Naam (Log in): 
E-mailadres: 
Onderwerp: 
Bericht: