Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht
PDF PDF Print

De balkonkeuringen'Planten kennen geen hoogtevrees' was de titel van een brochure uitgegeven door Bloemenbureau Holland. Er stonden tips in over beplanting en verzorging van bloembakken. Groenverenigingen, kranten en tijdschriften gebruikten deze titel ook om de mensen te activeren hun na de oorlog gebouwde flats op te vrolijken. Er kwam een hele industrie. Speciale potgrond werd samengesteld, er kwam kunstmest zoals Pokon, men organiseerde geraniummarkten.


Mariahoeve was zo'n naoorlogse nieuwbouwwijk. De architecten, Dudok en Van der Sluijs, brachten ter inspiratie een bezoek aan Zweden. Ir. Van der Sluijs was een voorstander van groen tussen de hoogbouw. De meeste flats hadden een of twee balkons. Eén balkon grensde aan de keuken. Hier stond de gegalvaniseerde vuilnisemmer en soms ook nog een kolenkist. Nadat men was overgegaan op verwarming door aardgas verdwenen de kisten en kwam er meer ruimte voor groen.

In heel Den Haag werden tuinen, balkons en straattegeltuintjes gekeurd. De mooiste kregen aan het eind van het seizoen een prijs. In Mariahoeve regelde de Commissie Milieu dit. Een aantal vrijwilligers wandelde enkele malen door de wijk, maakte foto's en eenmaal per jaar werden in het Wijk- en Dienstencentrum de mooiste balkons, maar ook de kleine tuintjes voor de flats met een prijs geëerd. Mevrouw Havermans, de echtgenote van de burgemeester, verzorgde de uitreiking vele jaren. Met een leuke opmerking en een uiting van bewondering overhandigde zij de winnaar of winnares een enveloppe met een foto van het winnende balkon, een cadeaubon en een bloemstukje gemaakt door dames van de Volkstuinvereniging. Dat stukje was samengesteld uit bloemen en groen die in de volkstuinen waren gekweekt. Later nam mevrouw Deetman de uitreiking voor haar rekening. De laatste jaren kregen de winnaars in plaats van een bloemstuk een mooie plant.
Helaas heeft in 2008 de laatste keuring plaatsgevonden. De grote stimulator Joop Herrewijnen is overleden en het bleek moeilijk om vervangers te vinden voor de vrijwilligers die de keuringen jarenlang hebben georganiseerd.
We hopen echter dat men toch zal proberen onze wijk gezellig te houden en de aanblik van het beton te verzachten met groen en bloemen.

Wil v.d. Poll-Saeys
 

Reacties: Geen berichten
Uw reactie
Naam (Log in): 
E-mailadres: 
Onderwerp: 
Bericht: