Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

Heeswijkplein

Aan de zijlijn

Bij de vorige reunie van de bewoners van het Heeswijkplein (lichting jaren 50, 60 en 70) dacht ik: “Daar ga ik niet naar toe omdat ik de vrienden die ik destijds had wil blijven herinneren zoals ze er destijds uitzagen“. Afgelopen dinsdag zijn mijn jongste broer, vrouw, schoonzus en ik naar de premiere gegaan van de NTR-film “De heerlijke jaren vijftig met nadruk op het Heeswijkplein”.

Het was heel leuk en ook de ontmoeting met een paar oud bekenden waarvan een dame tot mijn vriendenkring behoorde waaraan ik met veel plezier terugdenk; we hebben heel wat herinneringen aan ’wilde tijduh’ de revue laten passeren. Vandaar ook mijn subtitel: “Aan de zijlijn” omdat onze activiteiten naast- en rond de grote evenementen zoal circus, taptoe, de jaarlijkse kermis (waar ik hielp bij de zweefmolen en gek was op de grootste rupsbaan van ....) plaatsvonden.

Zo waren mijn vrienden en ik o.a. experts in:

  • Het maken van zeepkistkarren waarvoor we kinderwagens kochten op de rommelmarkt (voor de wielen).
  • Het betreden van de oude drukkerij en het beklimmen van de dakrand daarin als ons ‘honk’ in het bos naast de schooltuintjes aan de Twickelstraat. Ik herinner me een boer die eens met een geweer of zoiets in de lucht schoot om ons te verjagen (sterk verhaal misschien maar het geluid leek erop).
  • ‘Kerstbomenjach’ waarbij de kelders en meterkasten rondom ’t plein’ vollagen en het grootste vuur van ’dehaag en omstrekuh’ plaatsvond op ‘t plein’. Op het laatst werd het een beetje vervelend dat, zoals we deze nu zeer gewaardeerde hulptroepen destijds noemden; ’jutten en de brandweer’, steevast te vroeg kwamen opdagen.
  • Boompjesvoetbal op ‘t plein’, lijnbal op de stoep, voetballen op het landje achter de ZHB kiosk om maar niet te spreken over tollen (beuken) e.a. bezigheden waarmee we onze kinderen wel eens pesten als we onze tijd met de huidige vergelijken.

Met vriendelijke groet,

Theo.

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.