Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

Industrieschool voor meisjes aan de van Diemenstraat

Joke Farla-Rietveld

Ik ging naar de Industrieschool voor meisjes in de van Diemenstraat, en volgde de primaire opleiding. Ik herinner me nog de vele vakken waar onder Franse les omdat dat de voertaal in de modewereld was.
Ter ere van het 70-jarig bestaan van de school maakten we een witte katoenen jurk: we leerden patroontekenen, afspelden, doorslaan en naaien. Het feest kan ik me niet meer herinneren, maar die katoenen jurk nog wel!

Reacties: 1-4
Door Gast: Trudy Boertje @ 2018-08-21 12:09:33
de Industrieschool voor meisje v Diemens
Ben daar ook op school geweest /in de jaren 60/ en heb daar een leuke tijd gehad .Het was best een strenge school ivm de regels .
Opstaan wanneer de directie het lokaal in kwam .
Degene dichtbij de bewuste deur moest deze open/dicht doen .

Altijd met de rechter hand iets aangeven /al was je linkshandig/.
Ja /nee antwoorden .
Lange broek in de garderobe uit en een rok aan .
Zo zijn er meer punten .

Zelf heb ik de Primaire Opleiding gedaan en de Vooropleiding .
Moet toch met regelmaat aan deze school terugdenken en met veel plezier!
Inmiddels ben ik een bejaarde .
Door Gast: J.de Boer @ 2019-09-02 12:12:23
School van Diemenstraat/Den Haag
Ik heb ook deze school gezeten, maar deze school sloot niet aan op mijn interesses.
Wel de 2jaar vooropleiding afgemaakt.
Daarna ben ik de verpleging ingegaan,daar heb ik 30jaar als hoofdverpleegkundige
gewerkt.
Niet in Den Haag maar in het noorden van het land.
Door Gast: Yvonne van Etten Demelinne @ 2020-02-23 11:22:21
Schooltijd 1969/1970
Heb daar met veel plezier de opleiding voor coupeuze gevolgd.
Vooral de lessen van de heer Verhage, veel van geleerd!
En tekenen van de heer Hellinga.
Heb dan ook het vak van coupeuze 49 jaar beoefend.
Mooie tijd geweest!
Door Gast: Anoniem @ 2020-03-23 14:03:08
School van Diemenstraat 202 Den Haag 195
Ja, dat is een lange tijd geweest op dezelfde school. In 1959 ben ik met de primaire op leiding begonnen. Ik vond het heerlijk. Heel afwisselend van praktijk en theorie onderwijs. In de tweede klas 2D kwamen Trudy Boertje en ik in de dezelfde tweede klas terecht. Het leukste praktijk vak vond ik de naaldvakken. Altijd met vingerhoed. Dat doe ik op mijn oude dag nog steeds. Tekenles van men Hellinga die ik mijn gehele schooltijd als leerkracht zou houden. Na de primaire opleiding de vooropleiding. Ja, dat was andere koek. Hard werken. Ja, Trudy en ik weten wat serieus huiswerk maken was. Veel feesten of klassenavonden waren er in die tijd nog niet. Ik herinner mij nog wel het sokkenbal in het strijklokaal. Overblijflokaal was er nog niet. Je moest gewoon in het lokaal blijven. Tijdens de vooropleidingstijd gingen wij elk jaar op werkweek. In laatste jaar samen met de vormingsklas. Zo leerde ik ik mijn toekomstige klasgenoten van de leraressen opleiding akte Na kennen. Nu zeg ik altijd dat is een akte uit de steentijd. Nog vier jaar en ja na twee staatsexamens. Eerste deel na twee jaar en tweede deel na vier jaar met afsluitend examen voor het pedagogisch getuigschrift en toen was ik dus naaijuf. Wie werd er mijn collega aan de chr huishoudschool de Ruyterstraat mijn oude tekenleraar men Hellinga. Hij werd hier mijn collega. Hij heeft in 1971 zelfs mijn trouwjapon ontworpen. Geweldig toch. Natuurlijk heb ik deze zelf gemaakt. Ja het was een fijne tijd veel geleerd op allerlei vlakken. Alleen dat wij geen lange broek mochten dragen. Verschrikkelijk. Later wel een rokbroek. Nu ben ik dus alweer wat jaren met pensioen en geniet van niets moet en alles mag. Prachtige tijd geweest waar ik met veel plezier aan terug denk
Reacties: 1-4
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.