Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

Van IndiŽ naar Holland

Indische Nederlanders

 

Inleiding

Wat herinneren oudere Indische Nederlanders uit den Haag zich van het leven in Indië, het vertrek naar het onbekende vaderland en de aanpassingen in Nederland?
Wat weten de huidige inwoners van Den Haag van de geschiedenis van repatrianten of de latere spijtoptanten?
Ja, het vooroorlogse Indië is bekend van schrijvers als Multatuli en Couperus, maar de verhalen van de gewone mensen zijn veelal onderbelicht gebleven. De verhalen gaan over: de vroegste jeugd in Indië, de kampong, de oorlog, voorbereidingen en het vertrek naar Nederland.


De aankomst in Nederland was voor iedereen verschillend, sommigen werden door familieleden al tegemoet gevaren, anderen werden vanaf de kades  in bussen rechtstreeks naar een contractpension gebracht, waar het leven zo anders geleid moest worden dan waaraan men gewend was. Velen ondergingen een cultuurshock en probeerden vanuit die toestand de draad van hun leven weer op te pakken: het zoeken naar een (overbrugging)school voor de kinderen, het zoeken naar een eigen huis, het vinden van passend werk, dat in het begin niet altijd lukte.
Uiteindelijk  is een nieuwe bestemming gevonden in Nederland, Den Haag.

'Blij met ons nieuw onderkomen begon voor ons een nieuw leven…'
 
Wij wensen iedereen veel plezier bij het lezen en beluisteren van deze unieke verhalen!

Heleen Hebly,     Bibliotheek Den Haag
Inez van Belle,     Respect Zorggroep Scheveningen
Martin Bruijn,     Welzijn Scheveningen

 

Herinneringen ophalen is leuk voor iedereen…. filmbeelden, verhalen en fotoboeken uit vroeger tijden zijn een feest van herkenning. Achter ieder voorwerp of document schuilt wel een verhaal!

Reacties: 1-1
Door Gast: kiki ten cate @ 2011-03-01 15:45:01
bijbehorend boekje
Goedendag,

Goede vrienden deden mij het boekje Naar Holland cadeau met de luistercd erbij. Ik vind het heel bijzonder en zou graag nog drie exemplaren willen bestellen voor mijn broers en zussen. Is dat mogelijk?

met vriendelijke groet

Kiki ten Cate
ktencate@ziggo.nl
Reacties: 1-1
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.