Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

Zorgen voor groen

Eind 1962 kreeg ons gezin een huis in Mariahoeve. Wij woonden op kamers bij een oude man; hij overleed plotseling en wij moesten binnen tien dagen uit het huis zijn. Door geluk en dankzij de hulp van mw. Hagemeijer van woningbouwvereniging 'De Goede Woning' kon de verhuizer net op tijd zijn werk doen.
Eindelijk een eigen huis! De gordijnen pasten niet, de vloerbedekking moest nog worden besteld, maar wij waren heel blij: een eigen voordeur, een keuken en een balkon.

Na een tijdje werd mij gevraagd te helpen in de bewonerscommissie: de rommel in de gemeenschappelijke tuin opruimen, planten water geven, de boom voor de deur verzorgen en helpen bij de feestjes voor de kinderen in de tuin.

De zoon ging naar de kleuterschool op de Denenburg, waar mw. Clausen hoofd was en vervolgens naar de 'grote school' de Leeuwerikhoeve op de Walenburg. Aan het eind van het schooljaar vroeg men mij of ik voortaan de planten van de school wilde verzorgen. Mw. Jahreis die naast de werkzaamheden voor haar klas voor de planten zorgde, ging met pensioen. Er waren op school al leesmoeders en rekenmoeders. Ik werd de plantenmoeder.
Behalve de planten die voor de ramen van de klassen stonden, waren er planten in bakken in de gangen. Af en toe kocht ik wat plantjes, maar ook kreeg ik stekjes die ik thuis opkweekte. Als het wat geworden was, nam ik ze mee naar school. Ook kon de school via de toenmalige stichting Floralia heel goedkoop plantjes bestellen die verdeeld werden over de klassen. Als ik door de gang liep, kon ik aan de kleur van de bladeren zien of er op tijd water was gegeven. Tussen twee lessen of in het speelkwartier ging ik met mijn gieter naar binnen. De kinderen noemden mij de plantenjuf. Toen er een plant in een van de bakken dood was, haalde ik deze eruit en ontdekte een rare wortel. Ik pakte de wortel en trok deze omhoog. Het was de staart van een veldmuisje! Ik begreep toen waarom sommige varens opgegeten waren… Later heb ik meer muizen gevangen en naar buiten gebracht. Eén muis heeft anderhalve dag in een droog aquarium gezeten, met eten en drinken, maar onder een deksel. Daarna heeft de klas de muis naar buiten gebracht.
In de vakantie ging ik een paar maal per week naar school om de planten water te geven. Vroeger hadden de kinderen allemaal een plant mee naar huis genomen om te verzorgen, maar nu ging men vijf weken naar de camping en kon dat niet meer.
In de vakantie stonden alle planten in het gymnastieklokaal. Ik inspecteerde elke plant eerst op luis of een andere ziekte. Gif spuiten op school kon niet, dus moest de bestrijding altijd anders gebeuren.
Ook hielp ik bij het begeleiden van een klas naar het leslokaal van School- en Kindertuinen,
Plantenmoeder

waar lessen over bijvoorbeeld zuivel of kleine dieren werden gegeven. Ook zijn we met een klas naar Marlot gelopen om bladeren te zoeken, waarvan de kinderen collages maakten.
Direct na Sinterklaas gingen mijn man en zoon naar een landgoed in Maarn, waar wij 's zomers in het bos werkten. In overleg met de boswachter werden er kerstbomen gekapt. Iedere klas kreeg een mooie, frisse kerstboom die prachtig werd versierd en heerlijk geurde. De laatste dag voor de kerstvakantie werden de bomen in de klas verloot.
In 'Alauda', de schoolkrant, heb ik artikeltjes geschreven over bloemen en planten, bijvoorbeeld over de zogenaamde kerstden die geen den, maar een spar is en speciaal gekweekt wordt voor de Kerst en over planten met leuke namen, zoals Vlijtig Liesje, Kindje op Moeders Schoot of Susanna met de Mooie Ogen. Iedere klas heeft toen een Susanna gekregen op de vensterbank.
Naast al het plantenwerk waren er ook wel eens andere karweitjes te doen. Heel veel doosjes, waarin lettertjes gedaan moesten worden waar de kinderen woordjes mee maakten, het handenarbeidlokaal opruimen, schoteltjes wassen, lapjes uitzoeken, papier verzamelen dat verkocht werd om de kleine kas wat voller te maken en het schoolplein opruimen.
Met heel veel plezier heb ik dit alles meer dan zeven jaren gedaan. Door familieomstandigheden heb ik er jammer genoeg mee moeten stoppen.


 
Schoolkrant 'Alauda'

Wil v.d. Poll-Saeys
 

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.