Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

De Indiana scheermesjesfabriek

 De Indiana Scheermesjesfabriek was gevestigd in een bruingrijs gebouwtje met een rood dak. Geen pannendak, maar een gemaakt van een 'brandveilig' mastiek. Het was een langgerekt gebouw met op het dak, bijna over de volle lengte, een bord met zwart op wit 'Indiana Scheermesjesfabriek'.
Het gebouwtje grensde aan de uitbouw van het zwembad en tennisbanencomplex Overbosch, op driehonderd meter afstand van de tegenover Paleis Huis ten Bosch gelegen uitspanning Klein Overbosch. ('Klein' genoemd omdat er vóór 1930 een eerdere uitspanning 'Overbosch' had bestaan)
Toen de IJsclub er nog was, zelfs toen er - tussen Vlaskamp en Kleine Loo - nog maar een rudimentair middelste deel van over was, zo eind 1957, begin 1958, was het gebouwtje voor iedereen die rond of aan de Carel Reinierszkade woonde of in de buurt naar school ging een dagelijks vertrouwd gezicht.
Weinige weten dat dit gebouwtje, dat niet meer als fabriekje of als wat dan ook dienst deed, tot in de crisistijd nog als fabriek had gefunctioneerd. Maar zoals zoveel kleinmechanische en andere familiebedoeninkjes konden de eigenaars het niet meer bolwerken.
Wat ook heel velen niet weten, is dat de Indiana Scheermesjesfabriek in de jaren '40-'45 voor een heel bijzondere opslag werd benut en wel van het levensgevaarlijke soort: illegale blaadjes zoals de Vliegende Hollander bijvoorbeeld. En dat op nog geen vijftig meter van het 'Huisje van Borsboom', het nu vanwege de aanleg van de Vlaskamp verdwenen opzichterhuisje, waarin Duitse officieren 'op sjiek' zaten.
Hoe heb ik dat gemerkt? Met een schoolvriendin was ik aan de polderkant van de Molensloot gras aan het knippen voor de konijnen van de school en die van onszelf, toen we op een grote wapenvoorraad van de Duitsers stuitten. We vonden ook ordners met verscheurde, vervuilde documenten. We hebben alles naar de Rijkspolitiepost aan de Laan van Nieuw Oost Indië gebracht en daar gehoord wat onze vondst was. Eerder waren de Duitsers gezien toen ze op Dolle Dinsdag wegvluchtten uit het huisje.

Andrea M. Nater

Reacties: 1-5
Door Gast: Arthur Friederizi @ 2015-03-21 12:43:23
Scheermesjesfabriek Indiana
Ik woonde in de Cornelis van der Lijnstraat. Aldaar in 1938 geboren ... en kan mij nog veel herinneren van de naoorlogse jaren. Aan de Carel Reynierskade lag de Molensloot en parallel daaraan, met een tussenstrook van zo'n 10 meter de z.g. "Twee cent sloot" waar we het eerst konden schaatsen, De Molensloot was vaak te gevaarlijk om te schaatsen. Direct naast de Twee cent sloot was de schaatsbaan van de Haagsche Ijsclub. In het opzichtershuisje woonde de familie Moen. Als wij over het hek naar de ijsbaan klommen kwam de hr. Moen achter ons aan, maar hij was mank en kreeg ons dus nooit te pakken.
"Klein Overbosch" herinner ik me ook nog goed. Daar kon je een ijsje kopen en nog veel meer ............ Het was in bezit van de familie Boedart.
Door Gast: Arie Kardolus @ 2015-05-24 22:02:25
Indiana scheermesjesfabriek
Mijn schoolvriend van toen, zo rond 1950 Rienk de Hoop. Zijn oom was eigenaar van de fabriek. Die zijn verhuisd naar Apeldoorn
Door  @ 2018-04-29 01:47:28
indiana scheermesjesfabbriek N.V.
Leuk om te zien dat zoveel mensen nog de fabriek kennen en dat ze de scheermesjes nog weten te waarderen, mijn vader, Rienk Nicolaas de Hoop, heeft me altijd veel verteld over mijn opa Lambert de Hoop en zijn broer (oom) Jacob de Hoop (eigenaar Indiana scheermesjesfabriek N.V. en eigenaar van Natuurbad Tynaarlo met Restaurant), het definitieve einde van Indiana was echter 1963 ongeveer (ik heb de papieren hiervan nog). Helaas toen Jacob er niet meer was en later Lambert ook niet meer werd het bedrijf gerund door een manager die jammer genoeg enkel zijn eigen zakken heeft gevuld en het bedrijf financieel als ook technisch naar de klote heeft geholpen. hiermee is de wereld een kwalitatief produkt armer geworden, de fabriek produceerde mesjes die beter waren dan gillette, wilkenson en andere van toen en tot op heden zelfs nog, het was gewoon kwaliteit die niet te overtreffen was.
Door Gast: danny rosculet @ 2018-11-16 09:18:08
info vvorwerpen foto s enz
hallo ik ben verzamelaar van nat schere, heb oa paar mesjes indiana,,,,wie kan me helpen ( 1-#) met info fotos voorwerpen enz over deze fabriek ? bvd dank
Door Gast: dan rosculet @ 2020-11-01 11:36:23
kontakt
hallo hoe kan ik contakt opnemen met de Haagse Herinneringen ? dank
Reacties: 1-5
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.