Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

Inleiding

 'En toen kwam die vreselijke dag: zaterdag 3 maart 1945. Het begon al vroeg met vreselijke herrie'

'Op die ochtend was het goed raak. We schuilden in de achterkamer en op een bepaald moment werd ons huis 'doorgeblazen': alle ruiten eruit en de tussendeuren van de suite lagen op de grond'

'Een drie uur later, toen we als broeders bij elkaar kwamen om wat te eten, wist ik wel beter: een 'tapijt van bommen' was neergedaald op het Bezuidenhout'

'Alles wat ons restte waren de kleren die we aan hadden en oh ja, ons Zweedse wittebrood'

' Zo'n  inferno hoop ik nooit meer mee te maken'

Dit zijn enkele citaten van Bezuidenhouters die het Vergissingsbombardement op 3 maart 1945 hebben meegemaakt. Zij woonden op het moment van het bombardement in  Bezuidenhout of hadden op de een of andere manier een binding met deze historische wijk. Sommigen waren al maanden eerder met een voedseltransport vertrokken naar andere delen van Nederland, anderen wisten net op tijd bij familie elders in de stad een veilig onderkomen te vinden. Een ieder bewaart zo zijn of haar eigen herinneringen aan die dag en heeft daar nu, na 63 jaar, een persoonlijk verhaal van gemaakt. Allen delen de mening: Het is een dag om nooit te vergeten.

Op initiatief van Bibliotheek Den Haag en in samenwerking met de Stichting Wijkberaad Bezuidenhout en de Christus Triumfatorkerk zijn 12 senioren uit Bezuidenhout aangeschoven aan de Verhalentafel. Zij zijn op zoek gegaan naar persoonlijke herinneringen aan het Vergissingsbombardement  dat op 3 maart 1945 heeft plaats gevonden in Bezuidenhout.
Om de herinneringen op te roepen is gekeken naar een diaserie over historisch Bezuidenhout, vervolgens hebben de deelnemers gezamenlijk een rondrit door de wijk gemaakt: op zoek naar plekken van herinnering.
Uit al die herinneringen ontstonden verhalen die zijn opgeschreven en vastgelegd op een luister-CD!

Bezuidenhout verandert, maar… de herinnering blijft!
Voor u ligt het boekje Vergissingsbombardement, Bezuidenhouters vertellen zèlf hun geschiedenis. Naast persoonlijke verhalen is er ook aandacht voor de feitelijke geschiedenis van het Vergissingsbombardement, beschreven door Jan van Wandelen van het Haags Gemeente Archief.
Om nog iets van de sfeer uit het vooroorlogse Bezuidenhout te proeven is, in samenwerking met het Haags Gemeente Archief, een foto-CD samengesteld onder de titel Haagse Herinneringen; Bezuidenhout in het verleden.

Wij wensen u veel lees- kijk- en luisterplezier!

Heleen Hebly, Bibliotheek Den Haag
Koos van der Veen, Stichting Wijkberaad Bezuidenhout
Ruud Stiemer, Christus Triumfatorkerk