Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

Moerwijk

Buurt vol verhalen

Moerwijkers vertellen zelf over hun geschiedenis

 

Verhalen, gedichten en een luisterfragmenten van (oud-) Moerwijkers

Inleiding

Moerwijk is van oudsher een unieke wijk met een bouwstijl van 'buurtjes bouwen', binnentuinen, winkelpleinen, gevelversieringen, groen en water. Voor jongeren was de wijk fijn om te spelen en voor ouderen prettig om naar te kijken.
De ingrijpende herstructurering die nu en de komende jaren wordt uitgevoerd, bete-kent niet alleen een verandering in het aanzien van de wijk. Zij heeft ook gevolgen voor bewoners die hier in sommige gevallen vanaf de oplevering wonen. Men herinnert zich een buurt die niet meer is, huizen die er niet meer staan.
Om deze herinnering een plek te geven, zijn we gestart met de Verhalentafel.
Moerwijk verandert maar de herinnering blijft, was het motto waarmee we op zoek zijn gegaan naar oude en nieuwe verhalen van bewoners uit Moerwijk. Aan de Verhalentafel werden verhalen opgehaald, beschreven en (door)verteld. Door de verhalen blijft het beeld van een bijzondere wijk behouden, waarmee de geschiedenis van de wijk vooral wordt geschreven door haar bewoners.

Wij wensen u veel kijk- en luisterplezier.


Heleen Hebly, ouderenproject Haagse bibliotheek, stadsdeel Escamp
Désirée Hodes, ouderenwerk Mooi Escamp Moerwijk

juni 2006

Herinneringen ophalen is leuk voor iedereen… filmbeelden, foto's, verhalen en hits uit de jaren vijftig en zestig of van nog eerdere datum zijn een feest der herkenning.

   

   
Reacties: 1-20, 21-27
Door Gast: john van den berg @ 2014-03-23 14:46:20
Brilletje
Op mijn leeftijd is het niet zo gek dat je een bril moet gebruiken bij bepaalde werkzaam heden .Maar bij sommige dingen kan je het toch niet goed zien en zou de in geslepen halve maantjes boven in het glas moeten zitten .Ik heb laatst bij een Biljarter op de TV gezien die wel een goede oplossing had voor dat probleem die had de maantjes aan de bovenkant zitten en dat ging perfect ,alleen zou ik zelf 2brillen moeten hebben de oplossing van mij is wat goedkoper ik laat het nu maar door een ander doen voor die ene keer per jaar dat ik hem nodig zou hebben.
Door Gast: john van den berg @ 2014-07-24 13:31:36
Moord aanslag
Ja Moerwijkers ik weet niet of er nog Moerwijkers onder de slachtoffers zijn maar in ieder geval mede leven met alle betrokken personen.De schuldvraag is duidelijk de Wapenindustrie die er miljarden mee verdienen en nu hun handen wassen in onschuld niet de man die op bevel van zijn zgn meerdere de trekker over haalde,Dus al de mensen die zijn getroffen door de Moord moeten door die zelfde kopstukken worden schadeloos worden gesteld .Ook de schade die er nu is en voortvloeit uit de ontwrichting van onze samenleving zoals alle onkosten van het vervoer bewaking enz . Verder de groeten aan alle mensen die zich inspannen voor een goede samenleving en gezondheid.
Door Gast: Leen Commers @ 2014-12-03 14:21:11
Straatvoetbal deel 2
In mijn vorige verhaal over straatvoetbal heb ik niet verteld dat ik op mijn twaalfde, want op die leeftijd kon het

pas, lid ben geworden met John van den Berg van H.D.V. ,Houdt Dapper Vol.
tot mijn 18e. Ik was geen uitblinker maar maakte wel zo nu en dan een doelpunt. De vereniging doet zijn naam eer aan. Is opgericht in 1917 dus het 100jarig bestaan komt in zicht.
Door Gast: Leen Commers @ 2014-12-03 14:30:00
Straatvoetbal deel 2
In mijn verhaal over straatvoetbal vertelde ik dat je op je 12e pas lid kon worden van een voetbalclub. Op die leeftijd ben ik met John van den Berg lid geworden van H.D.V. dat betekent Houdt Dapper Vol. Ik heb het dapper vol gehouden tot mijn 18e. De vereniging doet zijn naam eer aan. Is opgericht in 1917 dus het 100jarig bestaan komt in zicht.
Door Gast: Leen Commers @ 2015-04-17 17:59:37
De Bevrijding
In mei 1945 was ik als 11 jarige een bevrijdingskind en van de laatste geneneratie die de oorlog bewust heeft meegemaakt. Vlak voor de bevrijding waren de voedseldroppings door Amerikaanse en Engelse bommenwerpers. Ik woonde toen aan de Hadewichstraat, voor de kenners, deze straat ligt in het puntje van Moerwijk. We mochten van de bovenburen het dak op om het te gaan zien. Het was een plaatsje eerste rang en het werd een mooie voorstelling. De vliegtuigen vlogen zo laag dat je de bemanning kon zien! Tijdens de oorlog vlogen zij op grote hoogte i.v.m. het Duitse afweergeschut.
Op 5 mei gingen wij naar het Spui want de Canadezen zouden komen, maar zij kwamen pas op 8 mei. Tot die datum bewaakten gewapende Duitse militairen het Binnenhof en naaste omgeving omdat daar het Duitse opperbevel zat.
De Canadezen gebruikten het Kaapseplein als parkeerplaats voor hun voertuigen. Er zijn foto's van maar ik kan ze niet bij het Gemeentearchief of op internet vinden. Van de Canadezen kregen wij chocola en andere lekkernijen. Voor onze daddy's vroegen wij sigaretten die we zelf oprookten en er vervolgens aan verslaafd raakten. Ik ben nu 30 jaar ''clean''. Dit waren wat herinneringen van 70 jaar geleden.
Door Gast: Leen Commers @ 2015-11-01 18:16:29
Bevrijding in Den Haag
Zoek op youtube.com naar oorlogssporen. Aflevering 5 is de bevrijding van Den Haag. Casper van Bohemen van TV West heeft hierin o.a. een gesprek met mij over de Canadezen op het Kaapseplein in 1945.
Door Gast: cecilia @ 2016-02-08 12:04:28
mooi nieuw huis
Ik herinner mij dat ik met mijn vader, moeder en 15 broers en zussen naar Moerwijk ben verhuisd, ik was ongeveer 4 jaar. Het huis waar we in trokken was op de Geysterenweg en was een 6 kamer woning. Het huis was splinter nieuw en zag er destijds prachtig uit. Het uitzicht wat we hadden was ook heel mooi, we keken op de lange en de vierkante vijver aan de overkant van de Geysterenweg. Wat is dat een heerlijke tijd geweest, de rust die er toen was, die is er niet meer helaas. De Raaphorstlaan met al zijn winkels is verdwenen want er moesten eengezinswoningen voor terug komen helaas. Met weemoed denk is nog wel eens terug aan de tijd dat alles nog mooi en goed was. Ben nu 70 jaar en woon in Zoetermeer, ook heel mooi om te wonen.
Reacties: 1-20, 21-27
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.