Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht

Wielen weg, dikke pech

tempo driewielerIn mijn jeugd, tussen 1945 en 1955, was het gewoon dat alleen de vaders buitenshuis werkten. De moeders waren thuis. Ze zorgden voor de kinderen, maakten het huis schoon, zeemden de ramen, veegden de stoep, poetsten de deurbel, brievenbus en de deurknop en deden de was. Er was dus altijd iemand thuis.

De vaders gingen op hun fiets naar hun werk. Mijn vader werkte bij de PTT. Andere vaders hadden een andere baan, op kantoor of in een winkel. Ik herinner mij dat in onze straat, de Jan de Weertstraat, twee broers in één huis woonden. Een van die broers was blind. Samen gingen ze naar hun werk. Op een tandem.

Maar bij één gezin in de straat was iets bijzonders aan de hand. Zij hadden een auto! En wat voor een. Het was een blauwe driewieler. Een autootje met een cabine voor twee personen en een achterbak. Eén wiel voor en twee aan de achterzijkanten. Dit vervoermiddel had de vader van het gezin nodig voor zijn werk. Hij was namelijk groenteman. Ergens in het centrum van de stad.
's Ochtends hoorden we hem vertrekken. De motor pruttelde en de straat zag blauw van de rook. Dan ging hij eerst naar de groenteveiling en vervolgens naar zijn winkel. In de achterbak stonden dan houten kisten met groente en fruit. De lege kisten bleven in de achterbak staan. 's Avonds en 's nachts stond het autootje dus met lege kisten in de straat.

Maar op een ochtend horen we geen gepruttel en geronk van de motor. Ondanks dat het een goed katholiek gezin was, horen we een enorm gevloek!
De drie wielen van het autootje zijn gestolen. Het rust op de houten kisten. Ik heb de eigenaar nog nooit zo kwaad gezien. Maar de kinderen uit de straat lachen en dansen om deze bijzondere auto heen!

Lia Houtschild

Reacties: 1-2
Door Gast: John van den Berg @ 2012-12-19 15:23:19
drie wieler
Dat drie wielige autotje was van een groenteboer hij had een zaakje op het Spui tussen de Bierkade en Amsterdamse Veerkade deze man had nog een paar zonen waarvan er een later met mijn de oudste van de twee jongere zusjes trouwde na de oorlog .Hij Heette Gerard en is 2jaar terug overleden dus was mijn zus Dien vrij jong weduwe evenals de jongere zus Corrie die was het een jaar later ook zij was getrouwd met Leen v/d Ree uit de Anslostraat.Helaas lieten ze bijden hun vrouw en kinderen achter,dus waren het familie leden van mij .
Door Gast: John van den Berg @ 2013-07-22 12:09:00
Jan de Weertstraat
Is een zijstraat van de Jan van Rodestraat met op de hoeken winkels een was de slager Roest heette die de ander een fietsen maker maar die had niet veel te doen want de fietsen werden in die tijd door de bezetter in gepikt ook de slager kon af en toe nog wat verdienen ,verder was er ook nog een groeten boer Hardorf die zat in een halletje de rest waren het allemaal huis.jes met een tuintje aan de voorkant een gezellig straatje maar was in die tijd geen oog voor omdat vele mannen voor de bezetter in Duitsland moesten werken en hadden de meeste vrouwen het te druk om hun kinderen te kleden en te voeden wat natuurlijk steeds moeilijker werdt. Na de oorlog werden er wel af en toe straat feestjes gegeven . De volgende zijstraat is de Boendalestraat daar woonde een jongen die een andere jongen onder de Moerwegbrug bij de Melisstokelaan een andere jongen onder het ijs heeft wegehaald Hij heette Jan Corrubel en werdt later onderscheiden door het Carnegie fonds voor zijn getoonde moed.
Reacties: 1-2
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.