Uw zoekopdracht Uw zoekopdracht
PDF PDF Print

Bleekneusjes onder de Haagsche Toren

Onder de haagshe toren was het niet allemaal mooi

Den haag, daar waar ik ben geboren, bezongen als de mooiste stad achter de duinen. Den Haag is voor mij niet alleen mooi, maar ook lelijk en onveilig.  Den Haag heeft me getekend voor het leven, gegezeld in de grip van een onveilige plek waar ik opgroeide als kind in de jaren 60.


Komend uit een arbeidsgezin, waar ik als kind 1 hoog achter in een kamer opgroeide met vader / moeder broer en zusje. Als gevolg van die situatie moesten ik en mijn zusje naar een medisch kinderdagverblijf, Dit dagverblijf zat aan de Tollenstraat waar ook de huisarts Dr. Otte zat. Ik mocht niet naar de kolonie maar moest dus naar een Medisch Kinderdagverblijf. Waar het thuis al ellendig was, was het daar een en al horror, slaag als haver, en je eigen kots gedwongen opeten, vastgebonden kinderen, huilende kinderen alom, Angst heerste en de plas niet kunnen beheerse was het gevolg. Ik was nog maar een kleuter maar het heeft me getekend, angst bleef mijn leven, want op het dagverblijf gingen de mishandeling van thuis gewoon door op het dagverblijf, Karnemelk kan ik tot op vandaag niet verdragen want dan komt de kots en braaksel lucht weer als heel levendig naar boven en zie ik het harde koude gezicht van een potige kenau.

 

Het heeft me gevormd als een bang, zwaar inzichzelf gekeerde verlegen kind en puber. Misbruik is het gevolg van dit ernstig angstige gedrag. Manipulatie door volwassen uit je directe omgeving maakte hier op misselijk makende manier ernstig misbruik van. Maar als kind wist je niet beter, je had niks in te brengen anders kreeg je slaag en zag ik weer die kenau voor me opduiken. Mijn belevings wereld was verwoest, vernietigd, vertrapt door een omgeving waar je veilig moest zijn.

 

Uiteindelijk ontsnap ik in de puberteit 2 keer van wat ik later begreep aan kinderlokkers. Maar helaas is dit de 3e keer fout gegaan, na gedrogeerd te zijn zijn er rare dingen gebeurd die nooit hadden mogen gebeuren, in die mooie stad als Den-Haag in zo een groot mooi herenhuis.. als kind droomde ik ervan, maar daarna verafschuwde ik alles wat maar aan een groot mooi huis deed denken. Hoe ben ik meegegaan, was ik zo dom, naief, nee ik was een slecht kind  dat bleek toch wel uit de behandelingen uit het verleden, ja en naar slechte kinderen wordt niet geluisterd dus draag ik jaren de pijn en verdriet, en voel me vies, vuil en slecht heel slecht alleen maar goed om kots te eten. Heel langzaam na mijn 40e kom ik langzaam los uit het keten waar Den-Haag mij geketend mee heeft..

 

Soms voelde ik een moment van vreugde in het Paleistuin, een heel klein momentje ook een prinsesje op de schommel. Een vlucht uit de werkelijkheid. Opgroeien in het Zeehelden kwartier onder de rookpluim van de regering, onder de haagsche toren, mannen in pakken, dames in mantels... Maar de werkelijkheid is lelijk. Is dan alles lelijk,, nee dankbare herinneringen aan de bloemist op het Piet Heinplein waar je op de Woensdagmiddag van afval bloemen een mooi stukje mag maken :-)

 

Of in de vakanties langs de snoep Fabriek een rondleiding krijgen als je er om vroeg, na afloop kreeg je dan een snoep ketting die je koesterde, En langs Valencia kijken hoe ze ijs maakte, ook bij de slijter en bakkers mocht je binnen om te kijken hoe men werkte dit is zo een rijkdom gebleken, moet je nu nergens meer doen. Maar dit waren de kleine uitvluchtjes uit een triest en somber en grauw bestaan.

 

Toch leerde ik van Den Haag te houden in zijn gruwel en in zijn Natuur, Den-haag mooie schone groene stad, elk groen stukje leerde ik koesteren en ze werden me dierbaar.

 

De mirva waar je niet heen mocht omdat je een meisje was, voetballen was taboe, dat hoorde al helemaal niet en een rijbewijs halen, nee dat is iets voor mannen, en werken ben je nou helemaal zot.. nee je gaat naar een meisjes school en zo groeide ik op. De school niet afmakend, jong getrouwd werdt ik onderdeel van een multi-culturele samenleving waar ik met dank deel van uit maakte.

 

Hoe anders is Den-Haag nu... Ik woon er nu al ruim 10 jaar niet meer.. maar is Den-Haag nu mooier dan toen???


Voor mij is Den Haag tot hiertoe.... Anders dan toen....

 

Reacties: Geen berichten
De reageermogelijkheid is momenteel gesloten.