Haagse Herinneringen

Alles verandert... | Het buitenbad van Overbosch

In 1899 liet mijn ongetrouwde oudoom, notaris Jan Metz uit Rotterdam, in Leidschendam aan wat nu de Koningin Julianaweg heet een grote villa bouwen, 'Huize Buitenlust'. Hij ging er samen met zijn broer, een eveneens vrijgezelle zeekapitein, van de oude dag genieten. Het huis staat er nog, met in de voortuin prachtige grote bomen, maar achter is er veel aan- en bijgebouwd door de gemeente die zich er heeft gevestigd. Er is sprake van afbraak, maar daar komt de Vereniging Erfgoed Leidschendam tegen in opstand, omdat het huis kenmerkend is voor de buurt.



Waarom vertel ik dit? Wat is het verband met zwembad 'Overbosch'? Wel: de ooms gingen er graag op uit, vooral als zij gasten uit Rotterdam hadden, zoals hun schoonzuster, mijn oma, met haar drie dochters. Ze lieten dan Huisman, de koetsiertuinman, een paard lenen van de boer aan de overkant van de weg en het rijtuig klaarmaken. Ze reden graag rond in de omgeving en kwamen geregeld uit bij de eenvoudige uitspanning 'Overbosch' in de polder Mariahoeve. Daar dronken ze koffie of lunchten op het terras. Het paard werd dan uitgespannen. Mijn moeder vertelde er graag over en ik denk dat zo mijn liefde ontstaan is voor zwembad 'Overbosch', dat zijn naam aan deze uitspanning te danken heeft. De uitspanning verdween en toen Mariahoeve gebouwd werd, kwam er een mooi, groot zwembad. Daar zwommen wij en de kinderen vaak. Een van de dochters zat op wedstrijd zwemmen en ging er iedere ochtend om zes uur trainen.
In 1972 kregen we er een prachtig groot buitenbad bij op het terrein tussen de Vlaskamp en het Kleine Loo. Er was een 50-meter (wedstrijd)bad, twee kleinere halfdiepe baden en een peuterbad, alles in een mooi aangelegd en goed onderhouden grasveld. Het water werd verwarmd, ik geloof tot 22 graden. We kochten meteen voor het gezin een seizoensabonnement en wat bleek? Je hoefde per gezin maar voor vier personen te betalen, de rest zwom gratis!
Het bad was open vanaf zeven uur en veel mensen kwamen zwemmen voor ze naar hun werk gingen. Ik ging meestal rond negen uur en al gauw was er om die tijd een vast groepje. Sommigen bleven de hele ochtend en er ontstonden hechte vriendschappen. En dan de zwemvierdaagse! Het waren hele happenings met veel vertier rond de baden en iedere avond  optredens. O ja, je moest ook nog zwemmen, vier maal 500 meter, en kreeg dan een medaille
Het buitenbad was erg populair en er waren soms duizend of meer mensen op een dag. Ja, als het mooi weer was, maar dat was het niet zo vaak en op koude, natte dagen waren er maar tien of twintig zwemmers. Dus toen de Engelse School zijn oog op het terrein liet vallen, hielpen protesten niet en het buitenbad verdween. Heel jammer, want toen was er geen enkel buitenbad meer in Den Haag (gelukkig nog wel in Leidschendam en Wassenaar).
In 2000 werd het Overboschbad gerenoveerd en kwam er een prachtige halfronde aanbouw met een groot peuterbad, een recreatiebad met 'wildwaterbaan' en een lesbad met verstelbare bodem dat veel publiek trekt.
Wij zijn nu als wijk blij met ons mooie zwembad, al missen we het buitenbad nog steeds.

Rita van der Linden